Τα φαράγγια της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης είναι στενά, απόκρημνα, πολλά από αυτά τόσο δυσπρόσιτα, που γίνονται καταφύγια για πουλιά, άγρια ζώα και σπάνια φυτά.

Κάποια από αυτά στα βράχια τους έκρυψαν λήσταρχους και αντάρτες, μέχρι που οι καιροί ησύχασαν και έπεσαν πάλι στη λήθη.
Πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι «περίεργοι» τύποι, ντυμένοι με πολύχρωμες στολές και δεμένοι με σχοινιά, αποκάλυψαν και πάλι την άγρια ομορφιά των κρυφών περασμάτων. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Canyoning.

Τι είναι το Canyoning

Η διέλευση πολύ στενού φαραγγιού ακολουθώντας την κοίτη του, που πολλές φορές χρειάζεται καταρίχηση βράχων με σχοινιά, κολύμπι στο ποτάμι του φαραγγιού, άλματα από ύψος στο νερό. Όλα αυτά με μία λέξη λέγονται Canyoning (όπου είναι και ο επικρατέστερος όρος διεθνώς) ή στα Ελληνικά, Τεχνική Διάσχιση Φαραγγιών.

Οι λάτρεις των φαραγγιών ή φαραγγάδες ή canyoners, λένε ότι αυτό που τους έκανε να τα ερωτευτούν είναι η πρόκληση. Υγρά και κρύα ιδιαίτερα το χειμώνα με τις έντονες βροχοπτώσεις, όπου για πολλούς ανθρώπους σημαίνει καταστροφή και πλημμύρες, αδιαπέραστα και απροσπέλαστα, στοιχειωμένα, τόποι δαιμόνων, αλλά για άλλους ανθρώπους φαντάζει παιδική χαρά.

Χρειάζονται όμως προσοχή και σύνεση. Όπως επίσης και ανάλογη εκπαίδευση γιατί εγγυμονούν πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, όπου βέβαια είναι και η καλύτερη εποχή για το άθλημα αυτό. Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού, μπορεί να προκαλέσει εγκλωβισμό, λιθοπτώσεις, ενώ οι καταρράκτες στη κατάληξη τους, κρύβουν νεροπαγίδες (δύνες). Απαραίτητη για τη διάσχιση τους η ισοθερμική στολή (neopren – φόρμα κατάδυσης) καθώς επίσης τα σχοινιά, όπου χρησιμοποιείται ειδική τεχνική και όχι ΑΠΛΑ μία καταρίχηση βράχου. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση όπου υπάρχουν αρκετά στάδια. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο αλλά γίνονται προσπάθειες για την γνωριμία του νέου αθλήματος στο κοινό από ανάλογους συλλόγους.

Το Canyoning στην Κρήτη

Τα φαράγγια της Κρήτης παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Κάποια από αυτά προσφέρονται για το άθλημα αυτό. Δύσβατα και δυσπρόσιτα, φιλοξενούν καταρράκτες, καλά κρυμμένους προκαλώντας δέος από το δυνατό θόρυβο που κάνουν τα άγρια νερά καθώς πέφτουν με ορμή από ψηλά. Είναι μία έκρηξη δύναμης και ζωής της φύσης, ένα φάντασμαγορικό θέαμα που διεγείρει τις αισθήσεις.

Κατά περιόδους τέτοιους τόπους έχουν επισκεφθεί μέλη Ορειβατικών και Σπηλαιολογικών Κρητικών Συλλόγων και από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς επίσης και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Φυντίκης Γεώργιος

Διαβάστε Περισσότερα

Φαράγγια των Χανίων Καταμέτρηση Άρθρων:  3

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω και σύντομα θα περιγράψουμε περισσότερα από αυτά με αρκετές και σημαντικές λεπτομέρειες.

Διαργανώσεις Καταμέτρηση Άρθρων:  1

Διοργανώεις του Ορειβτικού Συλλόγου Χανίων σχετικά με Canyoning