Στρατηγού Τζανακάκη 90, 73134 Χανιά,

Τηλ.+30 2821044647, FAX:+30 2821054903
email: eoshania @ otenet.gr

Προσεχώς...

Δεν υπάρχουν γεγονότα
 

Ημερολόγιο

Δ Τρ Τε Πέ Πα Σ Κ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Click for Chania, Greece Forecast

Είσοδος χρήστη


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Συνδεδεμένοι χρήστες

Advertisement
Αρχή arrow Σπηλαιολογία arrow Τεχνική Διάσχιση Φαραγγιών arrow Εισαγωγή
Εισαγωγή

farxa1.jpgΚείμενο-Φωτογραφίες: Φυντίκης Γεώργιος

Τα φαράγγια της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης είναι στενά, απόκρημνα, πολλά από αυτά τόσο δυσπρόσιτα, που γίνονται καταφύγια για πουλιά, άγρια ζώα και σπάνια φυτά.

Κάποια από αυτά στα βράχια τους έκρυψαν λήσταρχους και αντάρτες, μέχρι που οι καιροί ησύχασαν και έπεσαν πάλι στη λήθη.
Πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι «περίεργοι» τύποι, ντυμένοι με πολύχρωμες στολές και δεμένοι με σχοινιά, αποκάλυψαν και πάλι την άγρια ομορφιά των κρυφών περασμάτων. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Canyoning.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CANYONING


Η διέλευση πολύ στενού φαραγγιού ακολουθώντας την κοίτη του, που πολλές φορές χρειάζεται καταρίχηση βράχων με σχοινιά, κολύμπι στο ποτάμι του φαραγγιού, άλματα από ύψος στο νερό. Όλα αυτά με μία λέξη λέγονται Canyoning (όπου είναι και ο επικρατέστερος όρος διεθνώς) ή στα Ελληνικά, Τεχνική Διάσχιση Φαραγγιών.

Οι λάτρεις των φαραγγιών ή φαραγγάδες ή canyoners, λένε ότι αυτό που τους έκανε να τα ερωτευτούν είναι η πρόκληση. Υγρά και κρύα ιδιαίτερα το χειμώνα με τις έντονες βροχοπτώσεις, όπου για πολλούς ανθρώπους σημαίνει καταστροφή και πλημμύρες, αδιαπέραστα και απροσπέλαστα, στοιχειωμένα, τόποι δαιμόνων, αλλά για άλλους ανθρώπους φαντάζει παιδική χαρά.

Χρειάζονται όμως προσοχή και σύνεση. Όπως επίσης και ανάλογη εκπαίδευση γιατί εγγυμονούν πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, όπου βέβαια είναι και η καλύτερη εποχή για το άθλημα αυτό. Η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού, μπορεί να προκαλέσει εγκλωβισμό, λιθοπτώσεις, ενώ οι καταρράκτες στη κατάληξη τους, κρύβουν νεροπαγίδες (δύνες). Απαραίτητη για τη διάσχιση τους η ισοθερμική στολή (neopren – φόρμα κατάδυσης) καθώς επίσης τα σχοινιά, όπου χρησιμοποιείται ειδική τεχνική και όχι ΑΠΛΑ μία καταρίχηση βράχου. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση όπου υπάρχουν αρκετά στάδια. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο αλλά γίνονται προσπάθειες για την γνωριμία του νέου αθλήματος στο κοινό από ανάλογους συλλόγους.

 

ΤΟ CANYONING ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τα φαράγγια της Κρήτης παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Κάποια από αυτά προσφέρονται για το άθλημα αυτό. Δύσβατα και δυσπρόσιτα, φιλοξενούν καταρράκτες, καλά κρυμμένους προκαλώντας δέος από το δυνατό θόρυβο που κάνουν τα άγρια νερά καθώς πέφτουν με ορμή από ψηλά. Είναι μία έκρηξη δύναμης και ζωής της φύσης, ένα φάντασμα-γορικό θέαμα που διεγείρει τις αισθήσεις.

Κατά περιόδους τέτοιους τόπους έχουν επισκεφθεί μέλη Ορειβατικών και Σπηλαιολογικών Κρητικών Συλλόγων και από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς επίσης και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων. (Ανάλογο άρθρο είχε γραφτεί στα Χ.Ν. Τρίτη 23 Απριλίου 2002 σελ. 23 από το Μάνο Μεσαρχάκη μέλος του Ε.Ο.Σ. Χανίων.)

Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή την Κρήτη είχε επισκεφθεί και μία τριμελής ομάδα από το Βόλο η οποία ασχολείται ενεργά με το άθλημα αυτό, χαρτογραφώντας και εξοπλίζοντας τα φαράγγια αυτά με μόνιμες ασφάλειες, τους κάθετους και απόκρημνους αυτούς παραδείσους.

Πριν περίπου κανένα μήνα όμως, η παρέα μεγάλωσε και η Κρήτη είχε την τιμητική της.

 
< Προηγ.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Τζανακάκη 90, 73134 Χανιά,
Τηλ: +30 2821044647, FAX: +30 2821054903
Copyright © 2000-2008, Ε.Ο.Σ. Χανίων, All rights reserved
Designed and hosted by MSC