Χορηγοί:

Το ετήσιο Πανελλήνιο Σπηλαιολογικό Αντάμωμα στα Χανιά Κρήτης.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων (Ε.Ο.Σ. Χανίων) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 14η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στα Χανιά Κρήτης από την Τετάρτη 31/08 έως και την Κυριακή 04/09/2011. Η συνάντηση τελούσε υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.) και είχε την υποστήριξη των Δήμων Αποκορώνου και Σφακίων. Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις της συνάντησης, προβολές, παρουσιάσεις και συζητήσεις έγιναν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Kalives Beach Hotel στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από την πόλη των Χανίων, το οποίο φιλοξένησε τις εκδηλώσεις της συνάντησης αφιλοκερδώς.

Στο ετήσιο αυτό Σπηλαιολογικό Αντάμωμα που διοργάνωσε ο Ε.Ο.Σ. Χανίων, παραβρέθηκαν 185 σπηλαιολόγοι. Συνολικά στην Συνάντηση συμμετείχαν 26 Σύλλογοι και φορείς, παρόντες 11 από τους 17, που είναι μέλη της Σ.Ο.Ε., ο Σ.ΕΛ.Α.Σ., ο ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., ο ΣΠ.Ο.Κ., ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ο Φ.Ο.Σ., ο Α.Ε.Τ.Ο.Σ. Γλυφάδας, ο Ε.Ο.Σ. Χανίων, ο Μαύρος Βράχος, ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ, ο Ε.Σ.Ε.Φ. και ο Π.Ο.Α.. Στην Συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι από τους: ΘΗΣΕΑΣ-Εξερευνητικός Σύλλογος Σπηλαίων και Φαραγγιών, ΠΡΩΤΕΑΣ-Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης, Ε.Σ.Ε., Ε.ΠΕ.Α.Ν., Ε.Σ.Ε. Τμ. Δυτικής Κρήτης, Ε.Σ.Ε. Τμ. Κρήτης, Ε.Σ.Ε. Το.Τμ.Βορείου Ελλάδος, ΕΣ.Ε. Τμ. Μεσσηνίας. Επίσης την παρουσία τους δήλωσαν: η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδας, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ο Σύλλογος Κοκκινοχωριανών, ο Ο.Σ.Κ.Α. Ηρακλείου Κρήτης, ο Α.Ο.Σ., η Φυσιολατρική Κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ, ο Ορειβ. Συλ. Ε.Υ.Δ.Α.Π. και αρκετοί σπηλαιολόγοι και φίλοι των υπαίθριων δραστηριοτήτων που δεν ανήκουν σε κάποιο Σύλλογο ή φορέα.

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων ήταν σφιχτό και με αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος του και είχε διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αφήνει ελεύθερο χρόνο για τις δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί. Οι παρουσιάσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και καταφέραμε να παρουσιαστούν αρκετές σημαντικές εργασίες καταξιωμένων ανθρώπων από το χώρο της σπηλαιολογίας και όχι μόνο, οι οποίες αναφέρονται επιγραμματικά στο πρόγραμμα της 14ης Π.Σ.Σ.. Σε χώρους του ξενοδοχείου που μας φιλοξένησε στήθηκαν περίπτερα, που ενημέρωναν τους συμμετέχοντες με φωτογραφίες και άλλο έντυπο υλικό για τις δραστηριότητες Συλλόγων και φορέων.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγιναν πολλές παράλληλες δράσεις σε σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα στην ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων με μεγάλη συμμετοχή σπηλαιολόγων. Τα Χανιά και η ευρύτερη περιοχή τους, εκτός από την υπέροχη ορεινή φύση, τις παραλίες και τις υπόλοιπες ομορφιές που προσφέρουν, έχουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα σπήλαια, σπηλαιοβάραθρα και γεωλογικούς σχηματισμούς. Ο Σύλλογος μας προσπάθησε να γνωρίσει στους συμμετέχοντες της συνάντησης, λίγες από τις όμορφες υπόγειες γωνιές του νομού Χανίων, με επισκέψεις – δραστηριότητες σε επιλεγμένους προορισμούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, που εξελίχθηκε ως εξής: -Καλωσόρισμα στα γραφεία του Συλλόγου στα Χανιά και απογευματινή βόλτα – επίσκεψη σε οριζόντια σπήλαια στην περιοχή Γουβερνέτου Ακρωτηρίου Χανίων (Αρκούδας, Αχυρόσπηλιο και Αγίου Ιωάννη Ερημίτη) στις 31/08. -Στις 01/09 οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα σπήλαια Σαμωνά και Κρυονερίδας στην επαρχία Αποκορώνου Χανίων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε σπηλαιοκατάδυση στο υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων, κοντά στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου, με συμμετοχή περίπου 15 ατόμων. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο Αποκορώνου στην ορεινή τοποθεσία Θε Κήπος της επαρχίας, όπου προσφέρθηκε παραδοσιακή φιλοξενία. -Στις 02/09 διοργανώθηκε απογευματινή δραστηριότητα στην επαρχία Σφακίων με διάβαση του όμορφου Φαραγγιού της Ίμπρου και στην έξοδο του κέρασμα του Δήμου Σφακίων στον οικισμό Κομητάδες, -Στις 03/09 έγινε πρωινή δράση με κάθοδο στο φημισμένο σπηλαιοβάραθρο Τζανή, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ομαλού Κυδωνίας Χανίων, ενώ όσοι δεν είχαν την δυνατότητα καθόδου στο σπήλαιο, περιηγήθηκαν στην περιοχή, που βρίσκεται κοντά στην βόρεια είσοδο για το Φαράγγι Σαμαριάς και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων. Το Σάββατο 03/09 το βράδυ, μετά τις παρουσιάσεις και την κεντρική εκδήλωση της συνάντησης, διοργανώθηκε το καθιερωμένο σπηλαιοπάρτυ στο Καφέ-Εστιατόριο Τζίτζικας στους Αρμένους Αποκορώνου. -Στις 04/09, μονοήμερη ορειβατική δραστηριότητα για όσους δεν ήθελαν να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις (στρογγυλή τράπεζα κ.λ.π.) της τελευταίας ημέρας, όπου επισκέφτηκαν την ορεινή περιοχή των Λευκών Ορέων, που βρίσκονται τα φημισμένα σπηλαιοβάραθρα Λιοντάρι, Γουργούθακας και Μαύρο Σκιάδι.

Η κεντρική εκδήλωση της Συνάντησης έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2011, όπου απήφθειναν χαιρετισμούς η πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Αικατερίνη Μαλαμά, καθώς και όλοι οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι των σπηλαιολογικών Συλλόγων και φορέων, που ήταν παρόντες. Την εκδήλωση τίμησε με σύντομο χαιρετισμό και μικρή ομιλία ο κ. Αντώνιος Πλυμάκης, επίτιμος πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χανίων και ιδρυτικό μέλος της Σπηλαιολογικής ομάδας του.

Οι συμμετέχοντες όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και κατευχαριστημένοι από την θερμή φιλοξενία, που δέχτηκαν στα Χανιά Κρήτης, δίνοντας ραντεβού για την 15η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, της οποίας η σκυτάλη για την διοργάνωση δόθηκε ομόφωνα στον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο., ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ο υποψήφιος τόπος διεξαγωγής της 15ης Π.Σ.Σ. είναι το νησί της Εύβοιας.

Οι χορηγοί της διοργάνωσης ήταν η κατασκευαστική εταιρεία ΑΝΔΡΕΑ ΠΡ. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ Α.Ε., το κατάστημα ΑΝΔΡΕΟΥ TECH και οι εταιρείες ADVENTURE VERTICALE και KORDA’S τις οποίες αντιπροσωπεύει, το κατάστημα CDC Caving Diving Canyoning του κ. Ν. Μητσάκη, τα καταστήματα ΚΟΡΝΙΖΟΡΑΜΑ Art Gallery και BIZ ART Gallery του κ. Π. Λεωνιδόπουλου και το Εργαστήρι Παραδοσιακών Γεύσεων Γιανναράκη. Το Ξενοδοχείο ΝΕΟΣ ΟΜΑΛΟΣ-ΔΡΑΚΟΥΛΑΚΗΣ Α.Ε. στο οροπέδιο Ομαλού προσέφερε παραδοσιακό κέρασμα στους συμμετέχοντες στην Συνάντηση, μετά από την επίσκεψη τους στο Σπηλαιοβάραθρο Τζανή και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ δάνεισε ταμπλό που χρησιμοποιήθηκαν για την προβολή φωτογραφιών και ενημερωτικών φυλλαδίων.

Ο Ε.Ο.Σ. Χανίων ευχαριστεί θερμά όλους τους παραπάνω, καθώς και όλους τους εθελοντές, μέλη και φίλους του Συλλόγου, οι οποίοι βοήθησαν τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά την διεξαγωγή της Συνάντησης.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων

Καταφύγιο ΒόλικαςΣτις 28 Σεπτεμβρίου 1930 ιδρύθηκε το Τμήμα Χανίων του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου. Έτσι ονομαζόταν τότε. Ενώ μέλη του Ορειβατικού Αθηνών επέστρεφαν από ορειβασία τους στη Βόρεια Ελλάδα, συνάντησαν τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στο σιδηροδρομικό σταθμό και τον πλησίασαν για να του υποβάλλουν τα σέβη τους και του είπαν ότι τις προσεχείς ημέρες θα ξεκινούσαν για τα κρητικά βουνά. Ενθουσιάστηκε και τηλεγράφησε στον τότε Γενικό Διοικητή Κρήτης, υπουργό Κατεχάκη να διευκολυνθούν οι ορειβάτες με κάθε τρόπο και ότι επιθυμία του ήταν να συμμετάσχουν και Χανιώτες στις αναβάσεις τους στα Λευκά Όρη.

Έτσι και έγινε, τους συνόδευσαν μερικοί ενθουσιώδεις Χανιώτες πεζοπόροι οι οποίοι και προχώρησαν μετά στην ίδρυση του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου, Τμήμα Χανίων. Το Τμήμα Χανίων ήταν ένα από τα δέκα που απετέλεσαν την Ομοσπονδία της Ελληνικής Ορειβασίας στα τέλη του 1931. (Τότε ονομαζόταν Κεντρικό Συμβούλιο). Σήμερα αυτή η Ομοσπονδία έχει στη δύναμη της περίπου 80 Συλλόγους απ' όλη τη χώρα.

Περισσότερα

Λευκά Όρη

Λευκά Όρη

Περισσότερες από 50 κορυφές ψηλότερες από 2.000 μ, βαθιές χαράδρες, φαράγγια, κακοτράχαλες ράχες, προσιτές και δύσβατες διαδρομές, όλα τα παραπάνω είναι τα Λευκά Όρη.

Διαδρομές Ε4

Διαδρομές Ε4

Οδηγός Ε4 από τον ΕΟΣ Χανίων στα ελληνικά, αγγλικά & γερμανικά που περιέχει τη διαδρομή του μονοπατιού Ε4 στο νομό Χανίων από το Καστέλλι Κισάμου μέχρι την Ασή Γωνιά.

Αναρρίχηση

Αναρρίχηση

Πληροφορίες για τη λειτουργία της αναρριχητικής πίστας καθώς και για δραστηριότητες αναρρίχησης στο Νομό Χανίων.

Σπηλαιολογία

Σπηλαιολογία

Πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες σπηλαιολογίας στο Νομό Χανίων. Συναντήσεις, οδοιπορικά, σεμινάρια και άλλα.

Καταφύγια

Καταφύγια

Οδηγός χρήσης καταφυγίων και αναλυτικές πληροφορίες για τα καταφύγια που βρίσκονται στο Νομό Χανίων.