Σπήλαια Νομού Χανίων

Δράσεις της Σπηλαιολογικής Ομάδας του Ε.Ο.Σ. Χανίων

Μέχρι προσφάτως δεν γνώριζα για το Λιοντάρι. Φέτος όμως το συνάντησα 2-3 φορές στα Λευκά Όρη. Αφορμή η σπηλαιολογικη αποστολή που διοργάνωσε ο αθηναϊκός Σύλλογος ΣΕΛΑΣ στoν Ατζινόλακα του Αποκόρωνα του Ν. Χανίων (βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Μελιδονίου).

Τέλος Ιουλίου 2012 είχα την χαρά να συμμετάσχω σε μια σπηλαιολογική αποστολή που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο ΣΕΛΑΣ (εξ Αθηνών) στα Λευκά Όρη. Η περιοχή «Λαγκωνιά» που πήγαμε ήταν πάνω από την Ανώπολη, στο τέρμα του αγροτικού δρόμου κοντά στις «Ρουσιές», περιοχή με δεξαμενή νερού από την οποία περνά το μονοπάτι Ε4 για την κορφή «Πάχνες». Το σπήλαιο έχει ονομαστεί «Στέρνες» και οι αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν εξερευνήσει το σπήλαιο μέχρι περίπου τα 428μ βάθος.

Ο Ε.Ο.Σ. Χανίων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 19η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση. Η 19η Π.Σ.Σ. πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του πανέμορφου οροπεδίου Ομαλού Λευκών Ορέων, του Δήμου Πλατανιά Χανίων Κρήτης, όπου βρίσκεται το φημισμένο σπηλαιο-βάραθρο “του Τζανή ο Σπήλιος”, το τετραήμερο από την Πέμπτη 08/09 έως και την Κυριακή 11/09/2016. Η συνάντηση τελούσε υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Το οροπέδιο Ομαλού Χανίων και η ευρύτερη περιοχή του, εκτός από την υπέροχη ορεινή φύση, το Φαράγγι Σαμα-ριάς, του Τζανή το Σπήλιο και τις υπόλοιπες ομορφιές που προσφέρει, έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα σπήλαια, σπηλαιοβάραθρα και γεωλογικούς σχηματισμούς. Ο Σύλ-λογος μας γνώρισε στους συμμετέχοντες της συνάντησης, κάποιες από τις όμορφες υπόγειες γωνιές της περιοχής αυτής, με επισκέψεις – δραστηριότητες σε επιλεγμένους προορισμούς και τοποθεσίες.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ανακοινώνει προς τα μέλη του ότι θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο Σπηλαιολογίας Α΄ Επιπέδου από τις 20 Μαΐου μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2015. Το σεμινάριο θα διοργανωθεί σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει η Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με τον ΣΠ.Ο.Κ..

Κείμενο: Μπαλαδήμας Χριστόφορος

Στο όμορφο οροπέδιο του Ομαλού εκτός από την είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς βρίσκεται και ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπηλαιοβάραθρα της Ελλάδας. Ο σπήλιος του Τζανή, μήκους 3 χλμ περίπου και βάθους 281 μέτρων.

Κάποτε ένας φίλος με ρώτησε, «καλά τι σας αρέσει και πάτε και χώνεστε συνέχεια στις τρύπες;». Απέφυγα την ερώτηση με ένα χαμόγελο σκεπτόμενος «Τι να σου λέω τώρα…», όμως συνεχίζοντας την βόλτα μου αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα να του μεταφέρω όλα αυτά που μπορεί να βιώσει κανείς εξερευνώντας σπήλαια; Καταρχήν ο άνθρωπος ως ανήσυχο όν το πάθος για εξερεύνηση και το ένστικτο της περιέργειας τον ακολουθεί από την πρώτη του εμφάνιση στο κόσμο.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Επιτροπή Σπηλαιοδιάσωσης της Σ.Ο.Ε., διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, το τετραήμερο 28 Απριλίου - 01 Μαίου 2012, άσκηση και ταχύρρυθμο σχολείο σπηλαιοδιά-σωσης, στα Χανιά Κρήτης. Η άσκηση έγινε στο σπη-λαιοβάραθροο «Του Τζανή ο Σπήλιος» στο οροπέδιο Ομαλού, συνεχίζοντας έτσι και την τακτική προληπτικού αρματώματος σπηλαίων, που εμφανίζουν μεγάλη επισκεψημότητα.

Εκδήλωση σπηλαιολογικής ομάδας

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδή-λωση στην οποία παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της σπηλαιολογικής ομάδας του Συλλόγου μας, στην Σπηλαιολογία και το Canyoning στη περιόδο 2008-2009. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από εκθέσεις φωτο-γραφιών και εξοπλισμού, σχετικές με τις παραπάνω δραστηριότητες.

Σπήλαιο Άνω Περιστερά στο Καρύδι Σητείας

Στις 6 με 15 Ιουλίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο γραφικό χωριό Καρύδι Σητείας Ελληνογαλλική σπηλαιολογική αποστολή υπο την διοργάνωση του ΣΠ.Ο.Κ. (Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης). Στην αποστολή συμμετείχαν μέλη του ΣΠ.Ο.Κ., 13 μέλη της Σπη-λαιολογικής ομάδας του Ε.Ο.Σ. Χανίων και 9 Γάλλοι Σπηλαιολόγοι-Σπηλαιοδύτες, όπου όλοι, παλιοί γνώριμοι και νέοι στο χώρο, συνεργάστηκαν όλοι μαζί με μοναδικό σκοπό την επιτευξη των στόχων της αποστολής.

Ανακαλύφθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 2ο βαθύτερο σπήλαιο της χώρας. Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε  επίσημα την Κυριακή 11 Αυγούστου 2008 η Γάλλο-Ελληνική σπηλαιολογική αποστολή στα Λευκά Όρη Χανίων (περιοχή Ατζινόλακος, κοιν. διαμ. Μελιδονίου, στον Δήμο Φρε).

Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή μελών του Ορειβατικού στην Σπηλαιολογική. Αποστολή που αποσκοπούσε κυρίως στην επίσκεψη του βαθύτερου σπηλαιοβαράθρου της Ελλάδας.

Το σπηλαιοβάραθρο «Γουργούθακας» το μεγαλύτερο στην Ελλάδα βρίσκεται στην τοποθεσία «Ατζίνες» των Λευκών Ορέων και Ανατολικά της κορυφής του Αγίου Πνεύματος, στην περιοχή Μελιδονίου Αποκορώνου.