Ανάβαση στο Kilimanjaro

Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας μήνας, από το πρωινό της 8ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου έξι μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων πάτησαν την κορυφή Uhuru των 5.895 μ. στον κρατήρα Kibo του όρους Kilimanjaro στην Τανζανία. Και όπως σχεδόν πάντοτε συμβαίνει με τα ταξίδια των οποίων η εμπειρία, οι εικόνες και τα βιώματα αφήνουν βαθιά τα αποτυπώματα τους, έτσι και τώρα όσα ζήσαμε συνεχίζουν να στριφογυρίζουν ξανά και ξανά στο μυαλό και τη μνήμη μας. Επίμονα. Λες, και ήταν χθες...

Ανάβαση στο Mera Peak, Nepal

Ο τίτλος του άρθρου μόνο πλασματικός ή υπερβολικός δεν είναι όταν περπατάς σε υψόμετρο 5.000 μέτρων και από πάνω σου βλέπεις μόνο βουνοκορφές που το υψόμετρο τους ξεπερνά τις 7.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχουν περάσει δυο χρόνια από την πρώτη μας εξόρμηση στην χώρα του Νεπάλ και ήδη με την επιστροφή μας είχε μπει ο επόμενος στόχος, έπρεπε να γυρίσουμε το συντομότερο δυνατόν στα Ιμαλάια. Λίγο πιο ψηλά αυτή την φορά και λίγο πιο απαιτητικά όπως αποδείχτηκε στην πορεία.

Νεπάλ

Ο ορεινός όγκος της Αναπούρνα βρίσκεται στο βόρειο-κεντρικό Νεπάλ, και είναι τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαΐων. Η ψηλότερη κορυφή του ορεινού συγκροτήματος είναι η Αναπούρνα Ι, με ύψος 8.093 μέτρα, η οποία είναι και η 10η ψηλότερη στον κόσμο. Περιμετρικά του ορεινού συ-γκροτήματος βρίσκεται μία από τις πιο γνωστές και όμορφες διαδρομές trek στον κόσμο «Ο γύρος της Αναπούρνα». Η διαδρομή, συνολικού μήκους 211 Km, χαρακτηρίζεται από συνεχείς εναλλαγές στο τοπίο (από σχεδόν τροπικό έως αλπικό), καθώς ξεκινάει από υψόμετρο 820 m και φτάνει μέχρι και τα 5.416 μέτρα, στο πέρασμα Thorung

Τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων συνέχισαν τις επιτυχημένες αναβάσεις τους, στις κορυφές του κόσμου. Στην ψηλότερη κορυφή των Άλπεων, το Mont Blanc, υψ. 4.810 μέτρα, ανέβηκαν πέντε μέλη του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια πολυήμερης εξόρμησης τους, στην ορεινή αυτή περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Οι ορειβάτες περπάτησαν στην ευρύτερη ορεινή περιοχή περιμετρικά της κοιλάδας του Chamonix από τις αρχές Αυγούστου, διανυκτέρευσαν σε καταφύγια και σκηνές, διέσχισαν τμήμα του παγετώνα Mer de Glace (τη θάλασσα των πάγων) και πεζοπόρη-σαν στα άψογα σημαδεμένα μονοπάτια της οροσειράς.

Δύο χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό πραγματοποιή-θηκε η οργανωμένη ανάβαση στην κορυφή του Άτλαντα στο Μαρόκο από αμιγή ομάδα του Ορειβατικού Συλλό-γου Χανίων. Μια έκρηξη τότε, τις παραμονές αναχώ-ρησης μας, στην κεντρικότερη πλατεία του Μαρακές, πόλη που θα ήταν η βάση μας, ανέβαλε για αυτό το διάστημα την ορειβασία μας, στη χώρα που βρίσκεται στο βόρειο-δυτικότερο άκρο της Αφρικής.

Τώρα όμως από τις 4 μέχρι και τις 11 Ιουνίου 2013, ζήσαμε τις μεγάλες αντιθέσεις της όμορφης αυτής χώ-ρας των 40 εκατομμύριων κατοίκων. Αρκετές συνα-ντήσεις προηγήθηκαν μέχρι η ομάδα των 14 ορειβατών να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα και να ταχτοποιήσει με κάθε λεπτομέρεια την επίσκεψη στο αινιγματικό Μαρόκο.

Monte Rosa

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποιήσε ανάβαση στο υψηλότερο καταφύγιο της Ευρώπης που βρίσκεται στή περιοχή των Άλπεων στην κορυφή Signalkuppe 4559 m του Monte Rosa και είναι τo καταφύγιο Margherita , κατά το χρονικό διάστημα 19/7/2005 έως 24/7/2005 με τη συμμετοχή 3 μελών του. 

Ανάβαση στο Aconcagua

Μια ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Αμερικής, τις Άνδεις, αποτελεί ένα φιλόδοξο στό-χο κάθε ορειβάτη, ιδιαίτερα τα τελευ-ταία χρόνια, που σε αρκετά σχετικά έν-τυπα, το βουνό αυτό, έχει προβληθεί έντονα. Εδώ και ένα χρόνο η δεκαμελής ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων ξεκίνησε τη μεγάλη διαδικασία για την επίτευξη, αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου. Η επιτυχία μιας τέτοιας αποστολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διάφοροι κίνδυνοι παραμονεύουν σε τέτοιες διαδρομές μεγάλου υψομέτρου. Την αγωνιώδη, συγκλονιστική προσπάθεια από την επιτυχημένη ανάβαση των Χανιωτών το Φεβρουάριο αποτυπώνει στο ημερολόγιο του ο Μάνος Μεσαρχάκης παρακάτω:

Ανάβαση στο Kilimanjaro

Κατά την περίοδο των εορτών πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο υψήλοτερο βουνό της Αφρικής Kilimanjaro από δώδεκα μελή του συλλόγου μας εκ των οποίων όλοι ανέβηκαν στη κορυφή Κibo η Uhuru peak 5895m . Η ανάβαση & κατάβαση έγινε από τις 24/12-29/12/2000 Χρησιμοποίηθηκαν τρία καταφύγια για τις διανυκτερεύσεις Το Mandara Hut 2727m.-To Horombo Hut 3780m.– To Kibo Hut 4750m. Η ανάβαση διήρκεσε τεσσερις μέρες με μία επιπλέον μέρα για εγκλιματισμό στο Ηorombo Hut και δυο μέρες η κατάβαση. Μετά την ορειβασία ακολούθησε safari στα πλέον γνωστά πάρκα της Τανζανίας Serengeti park - Ngorongoro park & Lake Manyara park.