Χορηγοί:

Πέρασε άλλη μια χρονιά γεμάτη δραστηριότητες από τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων. Άλλη μια χρονιά, που τη σοβαρή, οργανωμένη και πλούσια δράση ήρθε να επιβεβαιώσει η κατάταξη στην τέταρτη θέση Πανελλήνια, ανάμεσα σε 80 συλλόγους, από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης. Η διάκριση αυτή μπορεί να έχει μόνο ψυχολογικές και ηθικές διαστάσεις, συνεχίζει όμως να μας δίνει ώθηση για να φέρουμε ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στη φύση, στα βουνά, στα βράχια, στις σπηλιές… Οι βοήθειες απ’ όλα τα μέλη, αλλά και από τους μόνιμους συμμετέχοντες στα συμβούλια του Συλλόγου, ήταν καθοριστικές και απλόχερες. Όλοι οι ε-θελοντές αρχηγοί και υπεύθυνοι των εξορμήσεων αξίζουν συγχαρητήρια, και ένα μεγάλο μέρος της παραπάνω διάκρισης τους ανήκει….

Τη χρονιά που πέρασε έγιναν οργανωμένες και προγραμματισμένες πεζοπορίες και τα 52 Σαββατοκύριακα του 2012, ενώ αρκετές φορές δύο και τρεις ομάδες, από μέλη του Συλλόγου, έκαναν παράλληλες δραστηριότητες το ίδιο Σαββατοκύριακο. Με λίγα λόγια οι δράσεις κάθε μήνα ήταν οι ακόλουθες:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η χρονιά ξεκίνησε με τη διαδρομή από το Ελαφονήσι στη Παλαιόχωρα, ενώ αναβάσεις στο Κάστρο και το Σπαθί έγιναν τον πρώτο μήνα. Η πίτα του Συλλόγου κόπηκε στη Αγ. Ειρήνη, στην επαρχία Σελίνου, μετά από την πεζοπορία στο φαράγγι της Φυγούς. Μικρά παιδιά παρακολούθησαν μαθήματα χιονοδρομίας στο BANSΚO της Βουλγαρίας. Στους Πανελλήνιους αγώνες ορειβατικού σκι που έγιναν στη ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ Γρεβενών είχαμε πρώτες θέσεις, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Τα καταφύγια έμειναν ανοιχτά, με το καταφύγιο ΚΑΛΛΕΡΓΗ να είναι πνιγμένο στα χιόνια.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η πολυπληθέστερη πεζοπορία τον μήνα αυτό, ήταν από τον Αγ. Ιωάννη Σφακίων στη Σελούδα στο Λουτρό και από εκεί μέχρι τη Χώρα Σφακίων, αφού καραβάκι δεν υπήρχε αυτό τον καιρό. Συμμετείχαν 65 άτομα και η διάρκεια της πορείας ήταν 6-7 ώρες. Όμως και η διαδρομή από τον Σελινιώτικο γύρο μέχρι το Κουστογέρακο είχε μεγάλη επιτυχία και πλήθος πεζοπόρων. Και τη χρονιά αυτή κόψαμε πίτα για τη σπηλαιολογική ομάδα του Συλλόγου μας στο Κόκκινο Χωριό Αποκορώνου. Στη χιονοδρομία είχαμε διακρίσεις στον αγώνα σκυταλοδρομίας ορειβατικού σκι, αλλά έγινε και εξόρμηση ενηλίκων στους Δολομίτες. Ο μήνας έκλεισε με τη διάσχιση στα κάτασπρα Λευκά Όρη με αφετηρία το Ψυχρό Πηγάδι και κατάληξη την Ανώπο-λη Σφακίων.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Και τα 5 Σαββατοκύριακα είχαμε πεζοπορίες, μάλιστα στις 18 του μήνα συμμετεί-χαμε σε κοινή ορειβατική διαδρομή με τον Ε.Ο.Σ. Ηρακλείου στη Μονή Βοσάκου. Ακόμα περπατήσαμε από τα Καράνου στο Φουρνέ, αλλά και από τον Αγ. Ζήνα στη Σπίνα. Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων κάναμε επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από το θάνατο του αείμνηστου Αντώνη Γαμπά, δραστήριου προέδρου του Συλλόγου και ξεχωριστού Χανιώτη. Σε αυτή την εκδήλωση δώσαμε την ευκαιρία σε βετεράνους ορειβάτες και σε παλιά μέλη και φίλους, που δεν ανεβαίνουν πια στα βουνά να ταξιδέψουν νοερά στο παρελθόν. Μετά από πολλά χρόνια ανεβήκαμε στην κορυφή ΧΑΛΑΣΕ, στην κορυφή με την καλύτερη θέα σε όλο τον κόλπο των Χανίων. Οι εργασίες στην κλειστή πίστα αναρρίχησης προχώρησαν και ένα όνειρο του Συλλόγου σε λίγο θα γινόταν πραγματικότητα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η κλασική διήμερη ανάβαση στον Ψηλορείτη άνοιξε τον μήνα, αλλά η διαδρομή από τα Ασκύφου στους Καλούς Λάκκους και το Φαράγγι του Βαρθολομά έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 120 Χανιώτες και 40 Ηρακλειώτες να χαρούν αυτό τον άγνωστο τόπο. Στο Μέγα Όρος στο Γωνί ανεβήκαμε για να θυμηθούμε την Παγκρήτια συνάντηση που έγινε εκεί πριν δύο χρόνια. Πεζοπορία για μικρά παιδιά κάναμε από τους Κάμπους μέχρι τη στάση Γαμπά, στα Κεραμειά, όπου έγινε συντήρηση της σήμανσης. Στο ορειβατικό σκι είχαμε συμμετοχές και διακρίσεις στον αγώνα στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου. Ο μήνας έκλεισε με την επετειακή διάβαση για το πανηγύρι της Οσίας Μαρίας πάντα με τη βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας Χανίων, όπου πλήθος φυσιολατρών πέρασε το φαράγγι Σαμαριάς και γιόρτασε στο εκκλησάκι της μετά την καθιερωμένη διανυκτέρευση.

ΜΑΙΟΣ

Το φαράγγι του Δικτάμου, που τώρα ανήκει στο Δήμο Χανίων, φιλοξένησε 65 πεζοπόρους, αλλά και η διαδρομή στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και στη παλιά μονή Πρέβελη ευχαρίστησε τους 92 φυσιολάτρες που την περπάτησαν. Όμως το αποκορύφωμα αυτού του μήνα ήταν ο 3ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στη Σαμαριά. Αυτή η εκδήλωση με τη βοήθεια 35 εθελοντών μελών του Συλλόγου, αλλά και τη συνδρομή του Περιφερειακού Τμήματος Χανίων του Ερυθρού Σταυρού, είχε απόλυτη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών. Στο φαράγγι της Πορτέλλας «κολύμπησαν» οι σχετικοί με το canyoning, όπως επίσης από το Γωνί κατέβηκαν στον Άγιο Νεκτάριο Σφακίων, περνώντας από το φαράγγι Ασφένδου οι λάτρεις αυτής της εύκολης διαδρομής.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Στα δύσκολα περάσματα του φαραγγιού Ελυγιάς βρέθηκαν την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου, καλά οργανωμένοι οι φίλοι του Συλλόγου και συνέχισαν τη δεύτερη εβδο-μάδα από το φαράγγι του Σασάλου μέχρι το Βουλγάρω. Σειρά είχε το φαράγγι του Πατσού, στο Ρέθυμνο, στη μέση του μήνα ενώ ακολού-θησε η ανάβαση στις Πάχνες από τ’ Αμουτσερά με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα. Τελευταία, αλλά και δυσκολότερη όλων των εξορμήσεων η διάσχιση των Λευκών Ορέων από τα Σελιά Θερίσου μέχρι τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ξεκινήσαμε με το παιδικό ορειβατικό κέντρο στην Ταύρη, που τα παιδιά σε οκτώ μέρες είχαν εμπειρίες μιας ζωής. Στη συνέχεια οι ενήλικες πεζοπόρησαν στο φαράγγι Ανύδρων, αλλά και στη σπηλιά του Κορμοκόπου στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων. Ακόμα έγινε περπάτημα μέσα στον ποταμό Κουρταλιώτη με αρκετό νερό. Η καθιερωμένη Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση, η 72η έγινε στο όρος Μαίναλο στο νομό Αρκαδίας οργανωμένη από τους δύο συλλόγους της Τρίπολης. Στην «προέ-κταση» αυτής της εκδήλωσης οι Χανιώτες πέρασαν το θαυμάσιο φαράγγι Νέδας. Και αυτή τη χρονιά είμαστε η πολυπληθέστερη ομάδα. Το δεύτερο παιδικό ορειβατικό κέντρο και η διάβαση του φαραγγιού Αράδαινας έκλεισαν τις δράσεις του μήνα. Στον Γκίγκιλο γινόταν αναρριχήσεις σχεδόν κάθε μέρα από τους έμπειρους αναρριχητές μας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Από το Ελαφονήσι στον Κριό η ωραία πεζοπορία που κάνουμε κάθε χρόνο, όπως και η διαδρομή από την Αράδαινα στα Λιβανιανά και μετά κατάληξη στο Λουτρό, με πολλές γυναίκες και δύο από αυτές αρχηγούς!!! Συνεχίσαμε με τη διαδρομή από το Πρόδρομι στη Σούγια. Οι αναρριχητές συνέχισαν ασταμάτητα σκαρφαλώματα την ημέρα στο Θέρισσο, στο Γκίγκιλο και τα βράδια προπόνηση στη κλειστή πίστα που λειτουργεί πλέον τρεις φορές την εβδομάδα. Ανάβαση με αναρρίχηση στο MATERHORN στις Άλπεις από τρία μέλη μας. Η παιδική ομάδα πεζοπόρησε στο φαράγγι της Ίμπρου.

ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Με την διαδρομή από τη Σούγια μέχρι την Αγ. Ρουμέλη ξεκινήσαμε αυτό το μήνα. Συγχρόνως φρεσκάραμε τα σήματα Ε4 της διαδρομής. Ακολούθησε περπάτημα από την αντίθετη πλευρά δηλαδή από Σούγια προς Παλαιόχωρα και στα μέσα του μήνα έγινε η 32η Παγκρήτια Ορειβατική Συνάντηση πάνω από το οροπέδιο Λιμνάκαρο στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Κατόπιν σειρά είχε η διάβαση του φαραγγιού Τρυπη-τής που κάθε χρόνο προσελκύει νεώτερους άξιους ορειβάτες. Την ίδια Κυριακή έγινε η πορεία από Ομαλό - Φαράγγι Φυγούς - Φαράγγι Αγ. Ειρήνης και τελευταία η πεζοπορία από το καταφύγιο Βόλικα προς το σπηλαιοβάραθρο Μηλέ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Η πολύ δύσκολη διαδρομή στα Λευκά Όρη από την Ανώπολη διαδοχικά στις κορυ-φές Πάχνες-Τροχάρης-Κεντάκια-Ζαρανοκεφάλα με κατάληξη τον Άγιο Ιωάννη ήταν η πρώτη εξόρμηση. Ακόμα η όχι γνωστή, αλλά άψογα προετοιμασμένη διαδρομή από Χωστή στο Ασκιδιανό φαράγγι με τερματισμό τον Πρασέ. Ακολούθησε ο καθαρισμός της στέρνας του μιτάτου του Μαλεφάκη στο κέντρο των Λευκών Ορέων που κράτησε τρεις μέρες, με την απομάκρυνση τόνων από μπάζα με-σα από τη στέρνα. Η επίπονη διήμερη πεζοπορία στην Ακονιζιά και τον Προφήτη Ηλία στη Σούγια, σε συνδυασμό με την εύκολη κατάβαση από το Κουστογέρακο στη σπηλιά Πολύφημου και τη Σούγια. Ο μήνας έκλεισε με την όμορφη ανάβαση στις κο-ρυφές Σβουριχτή-Γριάς Σωρός-Μέσα Σωρός.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ενενήντα δύο πεζοπόροι περπάτησαν στο φαράγγι Καλλικράτη. Και εβδομήντα δύο στην «πρωτοεμφανιζόμενη» εξόρμηση από Ψυχρό Πηγάδι-Στάση Γαμπά-Δρακώνα. Στο Καταφύγιο Ταύρης κάναμε γιορτή για να τιμήσουμε τα 20 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας αυτού του Καταφυγίου. Άλλη μια «πρώτη» πεζοπορία από τον Άγιο Ιωάννη Σφακίων στα Κρούσια και τη σπηλιά Δρακολάκι με τερματισμό την Αράδαινα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Την πρώτη Κυριακή περπατήσαμε από το Γουβερνέτο στο Σταυρό, ενώ τη δεύτερη από τον Ομαλό ξεκινήσαμε για Γκίγκιλο, αλλά ο κατακλυσμός μας ανάγκασε να αλλάξουμε προορισμό. Συγχρόνως έγινε παιδική πεζοπορία στον Καλλικράτη. Μια ομάδα νέων συμμετείχε στον καθαρισμό του φαραγγιού της Άρβης. Σειρά είχε η διήμερη κυκλική πορεία από Ασκύφου στη Ταύρη, όπου έγινε η διανυκτέρευση στο καταφύγιο και κατόπιν Νιάτο-Τρικουκιά-Στραβοράχη και πάλι Ασκύφου. Τα τρία καταφύγια μας Καλλέργη, Ταύρης και Βόλικα παρέμειναν ανοιχτά και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με την τριήμερη ορεινή διαβίωση των εφήβων στα Λευκά Όρη.