Χορηγοί:

Το 2013 είναι μια σημαντική χρονιά για την ορειβατική κοινότητα, καθώς και για την Ελλάδα, αφού συμπληρώ-νονται 100 χρόνια από τη πρώτη ανάβαση στο Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή της χώρας μας.

Το 19ο αιώνα αλλά και παλαιότερα είχαν γίνει πολλές απόπειρες κατάκτησης της κορυφής του Ολύμπου. Ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πατήσει την κορυφή του, ήταν ο Χρήστος Κάκκαλος. Ο Χρήστος Κάκκαλος καταγόταν από το Λιτόχωρο, ήταν κυνηγός και ορειβάτης και γνώριζε το βουνό όσο κανείς άλλος. Το 1913, ανέλαβε να οδηγήσει δύο Ελβετούς, τους Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy στην κορυφή του βουνού και τα κατάφερε. Έτσι έγινε ο άνθρωπος που πάτησε πρώτος το ψηλότερο σημείο του βουνού των θεών, το Μύτικα (2.917 μέτρα) και οι δύο Ελβετοί τον ακολούθησαν. Τα επόμενα χρόνια ο Χρήστος Κάκκαλος, που συνέχισε ως ο πρώτος επίσημος οδηγός του Ολύμπου, κατέκτησε και τη δεύτερη ψηλότερη κο-ρυφή του, το Στεφάνι.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας - Αναρρίχησης, ο Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, διοργάνωσαν την 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση στην οροσειρά του Ολύμπου στο Οροπέδιο των Μουσών, υψ. 2650 μέτρα, στους νομούς Πιερίας και Θεσσαλίας, στις 20 και 21 Ιουλίου 2013, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο. Η εκδήλωση έδωσε μία ευκαιρία συνάντησης ορειβατών και πεζοπόρων, όλων των ηλικιών, στα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, οι οποίοι συμμετείχαν στην ετήσια αυτή γιορτή, που συγκεντρώνει τους φίλους του βουνού και της ορεινής φύσης, από όλη την Ελλάδα.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργάνωσε τετραήμερη δραστηριότητα και συμμετείχε με πολυμελή ομάδα, η οποία περιελάμβανε μέλη του, καθώς και μεγάλα παιδιά και εφήβους. Η αναχώρηση έγινε την Πέμπτη 18/07/2013 το βράδυ και η επιστροφή την Τρίτη 23/07/2013 το πρωί.

Η ανάβαση ξεκίνησε από τα Πριόνια Λιτοχώρου, η πρώτη διανυκτέρευση έγινε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» της Ε.Ο.Ο.Α., το οποίο διαχειρίζεται η οικογένεια Ζολώτα, η δεύτερη σε αντίσκηνα στο οροπέδιο των Μουσών και η τρίτη μετά την κατάβαση από το βουνό σε δωμάτια στην Ελασσόνα. Η διάσχιση της οροσειράς του Ολύμπου ολοκληρώθηκε εφέτος με κατάβαση από τη δυτική πλευρά του βουνού, από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, που διασχίζοντας το ρέμα της Σταλαγματιάς, καταλήγει στο χωριό Κοκκινοπλός. Οι συμμετέχοντες ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση, αλλά και την εμπειρία τους, πραγματοποίησαν αναβάσεις στην ψηλότερη κορυφή Μύτικα, υψ. 2.917 μέτρα, στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, υψ. 2.803 μέτρα, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση της συνάντησης και στη συνέχεια, στις κορυφές Σκάλα, υψ. 2.880 μέτρα και Σκολιό, υψ. 2.905 μέτρα.