Χορηγοί:

Η χρονιά που ξεκίνησε είναι γεμάτη δράση για τον Ορειβατικό. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου είναι πολύ πλούσιο, και είναι σημαντικό ότι το πρώτο δίμηνο της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του. Στη συνέχεια θα αναφέρουμε περιληπτικά τις εκδηλώσεις και τα νέα του Συλλόγου:

1-7 Ιανουαρίου, Χιονοδρομικό Κέντρο BANSKO, Βουλγαρίας Η εκπαιδευτική εκδρομή για σκι για τα παιδιά έγινε φέτος στο BANSKO στα όρη Pirin της Βουλγαρίας με εξαιρετική επιτυχία, τα 24 παιδιά και οι 5 συνοδοί τους χάρηκαν τις ομορφιές, αλλά και τις υποδομές ενός σύγχρονου χιονοδρομικού κέντρου. Ο Σύλλογος παρείχε όλα τα υλικά χιονοδρομίας και ενίσχυσε από το ταμείο του, τη δαπάνη για τη σωστή ολοκλήρωση της εκδρομής

*5-6 Ιανουαρίου, Καταφύγιο Σβουριχτής – Κορυφή Κεφάλα Η διήμερη εκδρομή με ανάβαση από την Ανώπολη Σφακίων μέχρι το καταφύγιο ‘Χρ. Χουλιόπουλος’ Σβουριχτής πραγματοποιήθηκε με καλές καιρικές συνθήκες. Η διανυκτέρευση έγινε στο καταφύγιο, ενώ την επομένη οι συμμετέχοντες ανέβηκαν στην κορυφή Κεφάλα, υψ. 2.125 μέτρα. Στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής υπήρχε αρκετό χιόνι. Στην εκδρομή συμμετείχαν 9 άτομα, τα οποία μετακινήθηκαν με τα τζίπ του Συλλόγου.

*12-13 Ιανουαρίου, Καταφύγιο Βόλικα – Κορυφή Όρνιο Η ανάβαση ήταν δύσκολη με πολλά χιόνια, με ενδιάμεση στάση για διανυκτέρευση στο ανακαινισμένο καταφύγιο Βόλικα. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε ανάβαση στην κορυφή Όρνιο, υψ. 2.153 μέτρα, με χρήση χειμερινού ορειβατικού εξοπλισμού. Η ποιότητα του χιονιού ήταν άριστη, ενώ η ανάβαση έγινε σε 3 ώρες και 50 λεπτά. Στην εκδρομή συμμετείχαν 14 ορειβάτες.

*20 Ιανουαρίου, Σελιά – Κορυφή Μαλοτύρα Στις βόρειες πλαγιές των Λευκών Ορέων, πάνω από το Θέρισσο, περπάτησαν 17 μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Η κακή ποιότητα του χιονιού δεν επέτρεψε σε όλους να ανέβουν μέχρι την κορυφή Μαλοτύρα, αλλά όλοι θαύμασαν όμορφες εικόνες από τα χιονισμένα βουνά μας.

*3 Φεβρουαρίου, Ψυχρό Πηγάδι Κεραμειών, Κοπή πίτας Περισσότεροι από 100 μέλη και φίλοι του Ορειβατικού συμμετείχαν στην εκδρομή για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, μεταξύ αυτών την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρ, Αρχοντάκης και ο Δήμαρχος Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκης. Μετά την εκδήλωση, η οποία έγινε στο ύπαιθρο, κοντά στο Ψυχρό Πηγάδι, στο περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Μόδεστου, ακολούθησε εύκολη πεζοπορία προς τον Αθυμόλακα στην Κεραμειανή Μαδάρα. Ο Σύλλογος ευχαριστεί τους κ.κ. Χρ.Καριστιάνη, Γεωρ. Τοπολιανάκη, Σπ. Τζεράνη, Εφ. Παρασκευουδάκη, Ευαγ. Στούπη και Αντ. Πλυμάκη για τις προσφορές τους στην εκδήλωση.

*10 Φεβρουαρίου, Έλος Κισάμου – Κορυφή Αγ. Δίκαιος Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε παρά την επικρατούσα κακοκαιρία με τη συμμετοχή 11 μελών του Συλλόγου. Η βροχή και ο δυνατός αέρας δεν εμπόδισε τους πεζοπόρους να φθάσουν μέχρι τον Άγιο Δίκαιο και να επιστρέψουν βρεγμένοι αλλά χαρούμενοι στο όμορφο Έλος.

*Ορειβατικό Σκι και διακρίσεις Στο 17ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ορειβατικού σκι είχαμε μεγάλες διακρίσεις, συγκεκριμένα η Συρματένια Παρασχάκη τερμάτισε δεύτερη στον ατομικό αγώνα, ενώ ο Εμμανουήλ Ρουμελιώτακης τερμάτισε τρίτος στον ομαδικό αγώνα. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2008. Ακόμα οι νεαροί αθλητές μας στη χιονοδρομία Νικόλαος Κουκλάκης και Εμμανουήλ Ανδρουλάκης πήραν μέρος για πρώτη φορά μέρος σε αγώνες αλπικού σκι με σημαντικές διακρίσεις (25ος και 41ος αντίστοιχα ανάμεσα σε 65 αθλητές ηλικίας από 12 έως 15 ετών).

*Καταφύγιο Καλλέργη και χιονοδρομία Δύο Σαββατοκύριακα έγιναν εξορμήσεις παιδιών στο καταφύγιο Καλλέργη, όπου τα 15 παιδιά που συμμετείχαν κάθε φορά έζησαν το χιονισμένο τοπίο και έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία. Η προσπάθεια αυτή του Συλλόγου θα συνεχιστεί εφόσον του επιτρέψουν οι χιονοπτώσεις. Επίσης να σημειώσουμε ότι η χιονόπτωση κατά την διάρκεια του τελευταίου διημέρου στον Καλλέργη ήταν πολύ μεγάλη, όποτε η βοήθεια αρκετών μελών του Συλλόγου και της Λέσχης Χανίων 4χ4, ήταν καθοριστική για την κάθοδο των συμμετεχόντων και των αυτοκινήτων του Συλλόγου στο Οροπέδιο Ομαλού. Η πλειοψηφία των παιδιών που συμ-μετείχαν κατέβηκαν πεζοπορώντας από τον χιονισμένο αγροτικό δρόμο στον Ομαλό χωρίς προβλήματα.

*Πίστα Αναρρίχησης Οι προκαταρκτικές διαδικασίες για τη δημιουργία τεχνητής πίστας αναρρίχησης προ-χωρούν σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων. Ο χώρος για την κατασκευή της έχει απόφασισθεί και έχουν γίνει προτάσεις σε εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες μπορούν να κατασκευάσουν ένα τέτοιο έργο. Ο λογαριασμός ο οποίος τηρείται στην Αlpha Bank, για το σκοπό αυτό, είναι πάντα στην διάθεση όποιου επιθυμεί να συνεισφέρει για τη δημιουργία της πίστας. Επίσης να σημειώσουμε ότι τα πρώτα χρήματα προσφέρθηκαν στο σχολείο Fargam του Πακιστάν, μια δωρεά που είχε αποφασιστεί να γίνει στη μνήμη του Βασίλη Ναξάκη, και οι προγραμματισμένες εργασίες επισκευής του Σχολείου εκεί ξεκίνησαν.

*Πράσινες διαδρομές Η σήμανση στις δέκα διαδρομές που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το νομό Χανίων συνεχίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ομάδα εθελοντών του Συλλόγου τοποθετεί τα νέα σήματα σταθερά ή βαμμένα σε βράχια, και εντός των ημερών θα τοποθετηθούν οι πινακίδες με τις σχετικές πληροφορίες, στην αφετηρία κάθε διαδρομής. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το Leader+ με τη συνεργασία του Ο.Α.ΔΥ.Κ..

*Καταφύγια Οι μεγάλες χιονοπτώσεις στα Λευκά Όρη προξένησαν ζημιές μικρής κλίμακας στα καταφύγια του Συλλόγου στο Βόλικα και στη Ταύρη. Οι ζημιές έγιναν στις υδροροές αυτών, οπότε μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης των ζημιών αυτών.