Χορηγοί:

 Ο Ε.Ο.Σ. Χανίων συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια από την ίδρυση του και μια σειρά από εκδηλώσεις, εορταστικές και άλλες θα προστεθούν στις καθιερωμένες δράσεις μας. Το 2010 ξεκίνησε δυναμικά με πολλούς νέους φίλους να πλαισιώνουν τις εκδρομές, αλλά και αρκετά μέλη να βοηθούν στην οργάνωση των δραστηριοτήτων του Ορειβατικού. Πιο κάτω περιγράφομαι περιληπτικά τις πρόσφατες εξορμήσεις και δράσεις, καθώς και αυτές τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε για το επόμενο διάστημα:

1-8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Στο Καρπενήσι έγινε η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη εκδρομή για παιδιά. Δυο μέρες έγινε εκμάθηση σκι για τους αρχάριους και προπόνηση για τους προχωρημένους στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, που για άλλη μια φορά ντύθηκε στα λευκά την ημέρα που έφτασε η ομάδα των Χανιωτών. Τις άλλες δυο μέρες έγιναν πεζοπορίες στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, από τη μονή Προυσού και από το ‘ελβετικό’ Κρίκελλο μέχρι τον Κρικελλοπόταμο. Συμμετείχαν 25 παιδιά με συνοδούς τον Στ. Μπαδογιάννη, την Συρ. Παρασχάκη, τον Κωνστ. Κωνσταντινίδη και τον Δημ. Παπαμηχελάκη.

3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Διαδρομή από τη Παλαιόχωρα στο Ελαφονήσι. Στο παραλιακό μονοπάτι Ε4, βατή πεζοπορία, με 58 περιπατητές να χαίρονται τον καλό καιρό και το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους. Αρχηγός ήταν ο Κων. Πρινολάκης.

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Στον Ομαλό έγινε μονοήμερη εκδρομή για ανάβαση στο Ψηλάφι. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες πήραν μέρος 17 μέλη του Συλλόγου και αρκετοί ανέβηκαν στη κορυφή. Αρχηγός ήταν ο Ευτ. Μαρκαντωνάκης.

17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έγινε στο Έλος Κισάμου με μικρή αλλαγή του προγράμματος, αρχικά είχαμε προγραμματίσει πεζοπορία από το χωριό μέχρι την κορυφή του Άγιου Δίκαιου, όμως η ασταμάτητη βροχή μας ανάγκασε να κόψουμε την πίτα σε στεγασμένο φιλόξενο χώρο μέσα στο Έλος. Όλοι όμως φορώντας τα αδιάβροχα, περπάτησαν αρκετή ώρα, άλλοι μέχρι την κορυφή, άλλοι μέχρι τη μέση της διαδρομής και άλλοι όσο άντεχαν. Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν ο δήμαρχος Ιναχωρίου και εκπρόσωποι του Νομάρχη και του Δημάρχου Χανίων, όπως και 90 φίλοι και μέλη του Ορειβατικού. Πολλές ευχαριστίες στους Χρ. Καριστιάνη, Σπ. Τζεράνη και Μαρ. Λεωνιδάκη, για τη προσφορά των δώρων τους.

23-24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Με διανυκτέρευση στο καταφύγιο Ταύρης, αυτή η εκδρομή έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πατήσουν άφθονα χιόνια. Την Κυριακή ο δυνατός αέρας και η κακοκαιρία δεν επέτρεψαν την ανάβαση στις κορυφές Κάστρο και Φανάρι, παρόλα αυτά έγινε προσπάθεια προσέγγισης στο χιονισμένο Κάστρο. Πήραν μέρος 19 άτομα, Αρχηγός ήταν ο Μαν. Μαλεκάκης.

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: Στην αρχαία Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο έγινε κοινή εξόρμηση με τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης. Μετά από την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις ανασκαφές της περιοχής, οι φίλοι της σπηλαιολογικής ομάδας του Ορειβατικού Χανίων, που γέμισαν ένα λεωφορείο, έκοψαν την καθιερωμένη πίτα της, μαζί με τους υπόλοιπους σπηλαιολόγους, στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Ακολούθησε δεξί-ωση με μεζέδες που έφεραν οι συμμετέχοντες και κλήρωση με δώρα και ορειβατικά βιβλία προσφορά του Συλλόγου μας και του κ. Αντ. Πλυμάκη, αλλά και σπηλαιολογικά εφόδια, προσφορά του καταστήματος ‘Οδύσσεια’ του Γιαν. Χαριτάκη. Αρχηγός ήταν ο Μιχ. Πολυχρονάκης.

 *Όλο τον Ιανουάριο τα καταφύγια μας, φιλοξένησαν σχολεία και αθλητικούς συλλόγους.

 *Οι αθλητές του Συλλόγου, στο ορειβατικό σκι Χαριτάκη Μυρτώ, Ρουμελιωτάκης Εμμανουήλ και Παρασχάκη Συρματένια διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους αγώνες στα Γρεβενά και στο Καρπενήσι.

 *Η ομάδα που κάθε χρόνο ταξιδεύει στο εξωτερικό, για σκι και ξεκούραση, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία φέτος εκδρομή στη βόρεια Ιταλία, στα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά τη Βενετία, έμειναν στη χιονισμένη επαρχία του Τρεντίνο, σε χωριό των Δολομιτών για μια εβδομάδα.

 *Στη Γεν. Συνέλευση της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Αθήνα, τον Σύλλογο εκπροσώπησε ο Γιαν. Χαριτάκης.

 *Στη Γεν. Συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, ο αντιπρόεδρος Μαρ. Μανταδάκης, εκπροσώπησε τον Σύλλογο μας. Σ`αυτή την εκδήλωση βραβεύθηκε ο επίτιμος πρόεδρος κ. Χρήστος Χουλιόπουλος για τη πολυετή προσφορά του στο χώρο της ορειβασίας και ο Εμμανουήλ Ρουμελιωτάκης για τις επιδόσεις του στους αγώνες ορειβατικού σκι τη χρονιά που πέρασε.

 *Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στην ιστορική ταβέρνα του Μαστορίδη ΄Νυχτερίδα’ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο Αποκριάτικος χορός του Ορειβατικού, με πολύ κέφι, χορό και πολλές πρωτότυπες μεταμφιέσεις όπως όριζε η πρόσκληση. Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά το κατάστημα ‘Μηδέν Αγαν’ του κ. Νεκτ. Τζομπανάκη και τις οικογένειες Εμμ. και Στυλ. Μαλεκάκη για την προσφορά τους, σε κρασιά για τη βραδιά αυτή.

 *Στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού 18 παιδιά με τέσσερις συνοδούς πέρασαν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, κάνοντας σκι, διαμένοντας στη καρδιά του χιονισμένου βουνού, στο καταφύγιο της Ομοσπονδίας ‘Μιχ. Δέφνερ’.

 *Την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Ε.Β.Ε.Χ.) στις 19:00 το απόγευμα.

 *Ο Σύλλογος μας προγραμματίζει τη διοργάνωση του Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος ΄΄Σαμαριά΄΄ την Κυριακή 30 Μαίου 2010. Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα και στον τοπικό και αθλητικό τύπο.