Χορηγοί:

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων στις 11 και 12 Σε-πτεμβρίου 2010 διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 30η Παγκρήτια Ορειβατική Συγκέντρωση των Συλλόγων της Κρήτης, παράλληλα με τον εορτασμό των 80 χρόνων ζωής και δράσης του, από την ίδρυση του το 1930. Η συμμετοχή ορειβατών από την υπολοίπη Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν μεγάλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Σφακίων, πάνω από το γραφικό, ορεινό και ιστορικό οροπέδιο Ασκύφου στην τοποθεσία του Λαχανά, που βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αι - Γιώργη του Μεθυστή, όπου  ανεβήκαμε το Σάββατο 11/09 το απόγευμα και διανυκτερεύσαμε, ενώ την Κυριακή 12/09 το πρωί, πραγματοποιήθηκε εύκολη λίγο ανηφορική πεζοπορία στην κορυφή Μέγα όρος, υψ. 1.181 μέτρα, από όπου όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την υπέροχη θέα και αγνάντεψαν τα Λευκά Όρη, το οροπέδιο Ασκύφου, την Ίμπρο, την Γαύδο και τη Γαυδοπούλα στο Λιβυκό πέλαγος και τα νησάκια Παξιμάδια στι κόλπο της Αγίας Γαλήνης. Η διάρκεια συνολικά όλων των πεζοποριών ήταν περίπου 4 με 5 ώρες. Η κατασκήνωση των συμμετεχόντων έγινε στο μικρό λεκανοπέδιο του Λαχανά, υψ. 1.050 μέτρα, όπου προσφέρθηκε πα-ραδοσιακό κέρασμα - δείπνο σε συνεργασία με την Κοινωφελή Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Σφακίων και το Τοπικό Συμβούλιο Ασκύφου Σφακίων.

Η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργοποίηση πολλών εθελοντών-μελών του Συλλόγου, οι οποίοι καθάρισαν και σηματοδοτήσαν σωστά τα μονοπάτια προς την περιοχή του Λαχανά και την κορυφή Μέγα Όρος και φρόντισαν για την υποδοχή και την καθοδήγηση των συμμετεχόντων την ημέρα της συγκέντρωσης. Οι εθελοντές Σαμαρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν με την εμπειρία τους σε τέτοιες διοργανώσεις στον τομέα των Πρώτων Βοηθειών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ήταν συνδιοργανωτής στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση μας, ενώ χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι εταιρείες Κρετεμπορική – Γιαννενάκης Α.Ε., Γεράνι Αναψυκτικά Α.Ε., Β. Αρχοντάκης Α.Β.Ε.Ε. και η ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. Α.Ε. με το Φυσικό Επιτραπέζιο Νερό Samaria, οι οποίες βοήθήσαν στην συμπληρωματική τροφοδοσία για την μικρή γιορτή της συγκέντρωσης. Η εταιρεία CBA Events, Management & Marketing βοήθησε στην προβολή της διοργάνωσης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι χάρτες της περιοχής και της διαδρομής είναι διαθέσιμα με ένα κλικ παρακάτω: