Χειμερινές Διαδρομές στη Σβουριχτή

ΑΛΩΣ  

Όνομασία διαδρομής: ΑΛΩΣ

Γενική Δυσκολία: ΙΙΙ,70 deg max χιόνι-πάγος,Μ1                     

Ανάπτυγμα: 330m

Ημερομηνία πρώτης ανάβασης: 26/3/2007

Περίοδος: Ιανουάριο συνήθως ως και Απρίλιο,αναλόγως πάντα των καιρικών συνθηκών αλλά και της χιονόπτωσης που έχει προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Χρήσιμα υλικά: 1 Σειρά Καρύδια,μερικά μεσαία friends,3 αλουμινογωνιές

Μόνιμα τοποθετημένες ασφάλειες: Καμία

Χαρακτήρας: Πολύ καλή ποιότητα παγωμένου χιονιού και βράχου   

Σχοινοσυντροφιά: Βουράκης Μιχάλης-Πουλάκης Βασίλης

Προσανατολισμός ορθοπλαγιάς: Βόρειος-Βορειοδυτικός           

Διαμονή: Οροπέδιο Λιβάδας σε σχηνή. Εναλλακτικά υπάρχει και το καταφύγιο του  ΕΟΣ  Χανίων ( X. XOΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Πρόσβαση: Από Χανιά παίρνουμε το δρόμο προς Μαλάξα και κατόπιν συνεχίζουμε προς Κάμπους όπου και στο τέλος του δρόμου συναντάμε το Μαδαρώ.(άσφαλτος περίπου 1 ώρα).Από εκεί συνεχίζουμε σε χωματόδρομο,κατά τμήματα δύσβατο (4x4) και σε περίπου 30 λεπτά φθάνουμε στο καταφύγιο του Βόλικα.Aπο το καταφύγιο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 προς κορυφές ΣΠΑΘΙ,ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ,ΣΒΟΥΡΙΧΤΗ φτάνουμε τελικά στη ΛΙΒΑΔΑ μετά από 5 ως 6 ώρες πορείας.Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην περιοχή ανάμεσα ΣΠΑΘΙ και ΟΡΝΙΟ,όπου σε περίπτωση κακής ορατότητας,ενδεχομένως να βρεθούμε να περπατάμε ανάμεσα σε δολίνες.Πορεία και προσανατολισμός εξαιρετικά δύσκολα ακόμα και για τους πιο μυημένους με την περιοχή.  

Επιστροφή: Ακολουθείται αντίθετη πορεία από αυτή της πρόσβασης.

Χρήσιμες διευθύνσεις: www.eoschanion.gr, www.routes.gr                     

Χάρτες: Aνάβαση-ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ(ΠΑΧΝΕΣ),10.12         

Τηλέφωνα: 6974898619, 2821051926        

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσέγγιση

Αρχικά από την περιοχή της Λιβάδας προσεγγίζουμε το λούκι στη Σβουριχτή.Πρόκειται για πλαγία με μικρή κλίση και έτσι η κίνηση έγινε παράλληλα χωρίς τη χρήση ασφαλιστικών μέσων. Λίγο πριν το χαρακτηριστικό λαιμό  κάνουμε ρελέ με καρύδια στα βράχια αριστερά μας (R1). 1ω

Σχεδιάγραμμα Περιγραφής Διαδρομής

alos.jpg
 
 
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ  4ω                                                                                                                                                                                                      

R1 σε R2   Τραβερσάρουμε δεξιά  και διαγώνια για μερικά μέτρα  ενώ κατόπιν  κινούμαστε προς τα πάνω, μέχρι 450,όπου μετά από 60μ κάνουμε το δεύτερο ρελέ σε καρύδια (R2).

R2 σε R3   Τραβερσάρουμε πάλι δεξιά και διαγώνια,όπου 60μ μετά σε 450 κάνουμε το τρίτο ρελέ (R3).

R3 σε R4    Από το R3 και μετά  από μικρή τραβέρσα δεξιά,μπαίνουμε στο χαρακτηριστικό λούκι της Σβουριχτής. Κινούμαστε παράλληλα  στα βράχια αριστερά μας όπου μετά από 60μ,μεχρι 60◦,κανουμε ρελέ σε καρύδια (R4).Δεξιά μας υπάρχει μεγάλος χαρακτηριστικός βράχος.

R4 σε R5    Κινούμαστε λίγο διαγώνια όπου μετά από 50μ,μεχρι 60◦,κανουμε ρελέ είτε σε αλουμινογωνιές είτε με καρύδια σε δυο  μικρά βράχια που βρίσκουμε δεξιά μας (R5).

R5 σε R6    Αριστερά σε μικρή κόψη χιονιού και μετά από 50μ,60◦-70◦ κάνουμε ρελέ με  καρύδια σε βράχο (R6).Ο βράχος βρίσκεται αριστερά από δευτερεύων απότομο λούκι.      

R6 σε R7   Φεύγουμε αριστερά σε απότομο λουκι,60◦-70◦ και κινούμενοι ανάμεσα σε βράχια,με πέρασμα Μ1, μετά από 50μ κάνουμε ρελέ σε αλουμινογωνιές (R7).

Έχουμε φτάσει σε μικρή χιονογέφυρα στην χαρακτηριστική κόψη που οδηγεί στην προκορφή της Σβουριχτής. Από εκεί παίρνουμε και το δρόμο της επιστροφής προς Λειβάδα.                                                                                                                                                                                            

Επιστροφή

Από τη μικρή χιονογέφυρα τραβερσάρουμε δεξιά και κατηφορικά έως ότου μειωθεί η κλίση οπότε και κινούμαστε προς την Λιβάδα. (1ω).Είναι απότομα και εκτεθειμένα ενώ με συνθήκες παγωμένου χιονιού γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Περίπου 5ω επιστροφή μέχρι το καταφύγιο του Βόλικα.

 

Κρητική Κοινοπραξία

Όνομα διαδρομής: Κρητική Κοινοπραξία

Γενική Δυσκολία: 70° max χιόνι - πάγος , Μ2+

Ανάπτυγμα: 500m   

Σχοινοσυντροφιά: Βουράκης Μιχάλης, Αρμουτάκης Μανώλης, Λάββας Βαγγέλης

Μόνιμα τοποθετημένες ασφάλειες: Καμία

Χρήσιμα υλικά: Μια σειρά καρύδια ,μικρά‐μεσαία friends,2 αλουμινογωνιές

Χαρακτήρας: Πολύ καλή ποιότητα παγωμένου χιονιού και βράχου

Περίοδος: Ιανουάριο συνήθως ως και Απρίλιο

Προσανατολισμός ορθοπλαγιάς: Βόρειος Βορειοδυτικός

Διαμονή: Οροπέδιο Λιβάδας σε σκηνή. Εναλλακτικά υπάρχει και το καταφύγιο του ΕΟΣ Χανίων ( X. ΧΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Πρόσβαση: Από Χανιά παίρνουμε το δρόμο προς Μαλάξα και κατόπιν συνεχίζουμε προς Κάμπους όπου και στο τέλος του δρόμου συναντάμε το Μαδαρώ (άσφαλτος περίπου 1 ώρα). Από εκεί συνεχίζουμε σε χωματόδρομο, κατά τμήματα δύσβατο (4x4) και σε περίπου 30 λεπτά φθάνουμε στο καταφύγιο του Βόλικα. Από το καταφύγιο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 προς κορυφές ΣΠΑΘΙ, ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΣΒΟΥΡΙΧΤΗ φτάνουμε τελικά στη ΛΙΒΑΔΑ μετά από 5 ως 6 ώρες πορείας. Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην περιοχή ανάμεσα ΣΠΑΘΙ και ΟΡΝΙΟ, όπου σε περίπτωση κακής ορατότητας, ενδεχομένως να βρεθούμε να περπατάμε ανάμεσα σε δολίνες. Πορεία και προσανατολισμός εξαιρετικά δύσκολα ακόμα και για τους πιο μυημένους με την περιοχή.

Επιστροφή: Ακολουθείται αντίθετη πορεία από αυτή της πρόσβασης.

Χρήσιμες διευθύνσεις: www.eoschanion.gr , www.routes.gr

Χάρτες: Ανάβαση ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ (ΠΑΧΝΕΣ), 10.12

Προσέγγιση: Από Λειβάδα προσεγγίζουμε την κόψη και μετά ακλουθούμε το κόκκινο σχεδιάγραμμα στη φωτογραφία (1ω), ενώ από καταφύγιο Κατσιβέλι τραβερσάρουμε τις πλαγιές της Σβουριχτής μέχρι να φτάσουμε κάτω από τον «Μεγάλο Πυλώνα» δεξιά από το κεντρικό λούκι και μετά τραβερσάρουμε όπως φαίνεται η κίτρινη διακεκομμένη στο σκίτσο (1.30ω).

Περιγραφή Διαδρομής: 5ω

R1 σε R2: Είμαστε κάτω από χαρακτηριστικό λούκι και κάνουμε ρελέ R1 στα δεξιά με καρύδια. Φεύγουμε ευθεία πάνω 60° max μέχρι που συναντάμε το πρώτο βράχινο πέρασμα (M1).Συνεχίζουμε μέχρι τη χαρακτηριστική χιονισμένη σχισμή (Μ2) όπου στην έξοδο της συναντάμε βράχο (Μ2+).Πάνω από αυτόν κάνουμε ρελέ στο χιόνινο λούκι δεξιά σε μυτίκι και καρύδια(R2).

R2 σε R3: Συνεχίζουμε το λούκι ευθεία πάνω 70° και σε 5 μέτρα έξοδος σε ποιο ομαλή χιόνινη κόψη 45° όπου και συνεχίζουμε για μερικά μέτρα και κάνουμε ρελέ σε βράχο δεξιά (R3).

R3 σε R4: Συνεχίζουμε στην κόψη 45° μέχρι μεγάλο βράχο όπου και κάνουμε ρελέ δεξιά (R4)

R4 σε R5: Ξεκινάμε περνώντας το μεγάλο βράχο από αριστερά (Μ1) και βγαίνουμε πάλι σε χιόνινη πλαγιά μέχρι την βράχινη κόψη. Συνεχίζουμε πάνω στην κόψη (Μ1) και στην έξοδο της κάνουμε ρελέ (R5)

R5 σε R6 Τραβερσάρουμε δεξιά και πάνω παράλληλα με τα βράχια 60°max. Περνάμε από μικρό πέρασμα ανάμεσα σε βράχια (Μ1) και βγαίνουμε σε όρθιο λούκι το οποίο μετά από μερικά μέτρα τραβερσάρουμε ελαφρώς, οπού και κάνουμε ρελέ στα δεξιά βράχια με καρύδια και friends (R6).

R6 σε R7: Ευθεία πάνω το λούκι όπου κάνουμε δεξιά για 5 μέτρα (Μ1) και ρελέ σε βράχια. Εδώ συναντάμε και το τελείωμα της «Άλως» (R7)

R7 σε R8: Συνεχίζουμε πάνω στην κόψη, περάσματα (Μ1) για περίπου 100μ.Ρελέ σε μεγάλο βράχο δεξιά (R8).

R8 σε R9: Τραβερσάρουμε ελαφρώς αριστερά και μετά ευθεία πάνω σε λούκι μικρής κλίσης 45° το οποίο καταλήγει ανάμεσα σε 2 βράχια (Πόρτα) όπου και βγαίνουμε στην προκορφή της Σβουριχτής και βλέπουμε κούμο (σωρό από πέτρες) στα δεξιά μας.

Χρήσιμες Σημειώσεις

  • Ιδιαιτερη προσοχή χρειάζεται αν και εφόσον προσεγγίσουμε τη διαδρομή από το καταφύγιο. Προκειμένου να μη χάσουμε υψομετρική θα αναγκαστούμε να τραβερσάρουμε σχεδόν όλο το βορεινό όγκο της Σβουριχτής από ανατολή προς δύση. ΠΡΟΣΟΨΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΩΝ. Εναλλακτικά μπορούμε ν΄ ακολουθήσουμε το <<μονοπάτι>> που οδηγεί στη Λειβάδα χάνοντας όμως αρκετό ύψος. Σίγουρα όμως αποτελεί μια πιο ασφαλή προσέγγιση.
  • Η διαδρομή ανοίχτηκε με διπλά σχοινιά 70 μέτρων. Σε μερικές σχοινιές φτάνανε οριακά οπότε μερικά ρελέ μπορεί να διαφέρουν. Υπάρχουν όμως περιθώρια και για ρελέ ενδιάμεσα από τα ρελέ της περιγραφής.
  • Από R7 έως R8 έγινε παράλληλη κίνηση με ενδιάμεσες ασφάλειες για περίπου 100μ.Υπαρχει δυνατότητα όμως και για ενδιάμεσα ρελέ. Η παράλληλη κίνηση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την έξοδο στην προκορφή.
  • Η περιγραφή αντικατοπτρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η διαδρομή. Αναλόγως την εποχή αλλά και της χιονόπτωσης πολλά μπορεί να διαφοροποιηθούν αλλάζοντας το σκηνικό και τις δυσκολίες.

Επιστροφή: Τραβερσάρουμε αριστερά μέχρι να βρούμε ομαλό λούκι. Συνεχίζουμε αριστερά όπου και κατεβαίνουμε μέχρι το πλατό της Λειβάδας (Κόκκινη διακεκομμένη αριστερά πάνω στην εικόνα).Περίπου επιστροφή μέχρι το καταφύγιο του Βόλικα.

Σχεδιάγραμμα Περιγραφής Διαδρομής

kritiki_koinopraksia_dimosiefsi.jpg