Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ανακοινώνει προς τα μέλη των ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης ότι θα πραγματοποιήσει Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2018. Η Σχολή θα διοργανωθεί βάσει του Νέου Κανονισμού Εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει η Ε.Ο.Ο.Α.. Η Σχολή αυτή έχει θεματολογία σχετική με την ορεινή πεζοπορία στο αλπικό πεδίο και απευθύνεται σε νέους και νέες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βουνό, αποκτώντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές για χιονισμένο πεδίο και όχι μόνο, ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία, που δεν απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές.

Η διάρκεια της Σχολής είναι συνολικά 10 ημέρες, το αναλυτικό πρόγραμμα και ο κανονισμός της Σχολής, καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής σε αυτήν, θα διατίθεται στα γραφεία του Συλλόγου.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων ανακοινώνει προς τα μέλη των ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης ότι θα πραγματοποιήσει Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014. Η Σχολή θα διοργανωθεί βάσει του Νέου Κανονισμού Εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει η Ε.Ο.Ο.Α.. Η Σχολή αυτή έχει θεματολογία σχετική με την ορεινή πεζοπορία στο αλ-πικό πεδίο και απευθύνεται σε νέους και νέες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βουνό, αποκτώντας όλες τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές για χιονισμένο πεδίο και όχι μόνο, ώστε να μπορούν να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία που δεν απαι-τούνται αναρριχητικές τεχνικές.

Η διάρκεια της Σχολής είναι συνολικά 10 ημέρες, το αναλυτικό πρόγραμμα και ο κανονισμός της Σχολής, καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής σε αυτήν, θα διατίθεται στα γραφεία του Συλλόγου. Τα βασικά δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στη Σχολή πρέπει να κατατεθούν στη γραμματεία του Συλλόγου μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014. Η έναρξη της Σχολής έχει καθοριστεί να είναι η Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση γνωριμίας και ενημέρω-σης των συμμετεχόντων.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στα γραφεία του Συλλόγου, Τζανακάκη 90, κάθε βράδυ από τις 21:00 έως 23:00, τηλ. 28210 44647.

Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποιεί Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων μέσα στο 2009, για τα μέλη των ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης. Η Σχολή διοργανωνέται βάσει του Νέου Κανονισμού Εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει η Ε.Ο.Ο.Α.. Η Σχολή αυτή απευθύνεται σε νέους και νέες, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βουνό, αποκτώντας γνώσεις και τεχνικές για χιονισμένο πεδίο και όχι μόνο, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με ασφάλεια χειμερινές αναβάσεις και αναρριχήσεις, σε χιόνι, πάγο κι μικτό πεδίο.

Τα βασικά δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στη Σχολή κατατέθηκαν στη γραμματεία του Συλλόγου μέχρι και την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2009. Η Σχολή ξεκίνησε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, με τη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης των συμμετεχόντων.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποιεί Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου για τα μέλη των ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης μέσα στο 2009. Η Σχολή διοργανώνεται βάσει του Νέου Κανονισμού Εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει η Ε.Ο.Ο.Α.. Η Σχολή αυτή απευθύνεται στους απόφοιτους των Σχολών Ορειβασίας και Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων, που θέλουν να βελτιώσουν το γνωστικό και τεχνικό τους επίπεδο στο χιονισμένο πεδίο, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με ασφάλεια χειμερινές αναβάσεις και αναρριχήσεις, σε χιόνι, πάγο και μικτό πεδίο.

Τα βασικά δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στη Σχολή κατατέθηκαν στη γραμματεία του Συλλόγου μέχρι και την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009. Η Σχολή ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009, με τη συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης των συμμετεχόντων

Η Σχολή Ορειβασίας – Αναρρίχησης Αρχαρίων την οποία διοργανώνει ο Ε.Ο.Σ. Χανίων συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Στη Σχολή, η οποία είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, συμμετέχουν 31 άτομα από όλη την Κρήτη, εκπαιδευτής της Σχολής είναι ο κ. Ευάγγελος Βρούτσης και βοηθοί του οι κ.κ. Ευάγγελος Σταυρουλάκης και Επαμεινώνδας Σπινθάκης.

Από το ημερολόγιο της Στέλλας Μπατζάκα, μαθήτρια της Σχολής και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, μεταφέρομε περιληπτικά τις μέχρι σήμερα δραστη-ριότητες της Σχολής:

Πέρασαν κιόλας 3 μήνες από τότε που πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδρομή / εκπαίδευση με τη σχολή Ορειβασίας – Αναρρίχησης του Ε.Ο.Σ. Χανίων. Τρεις μήνες γεμάτοι με γνώσεις, από το πώς να χρησιμοποιούμε βασικά υλικά της ορειβασίας μέχρι το πώς να σκαρφαλώνουμε με ασφάλεια στο βράχο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Η πρώτη συνάντηση ήταν στις 03-04.12.2005 στα Ασκύφου Σφακίων, με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Ταύρης. Ένα 2ήμερο που σκοπό είχε να μας διδάξει πώς να βρίσκουμε τον προσανατολισμό και την πορεία μας στο χάρτη. Εκεί επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές.

Η επόμενη εκδρομή της σχολής πραγματοποιήθηκε στις 17-18.12.2005 στο φαράγγι Θερίσου με θέμα, τι άλλο; Την αναρρίχηση φυσικά ! Αν και ο καιρός μας τα χάλασε λιγάκι δε στάθηκε ικανός να μας κρατήσει στα γραφεία του συλλόγου μόνο για θεωρία. Έτσι με ένα κάπως εκνευριστικό ψιλόβροχο επιδοθήκαμε στην τεχνική της αναρίχησης και του ¨ραπέλ¨.

Η πρώτη εκδρομή για το νέο χρόνο πραγματοποιήθηκε το Σαβ/κο 21-22.01.2006 στον Ψηλορείτη και στο καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος. Όπως ήταν φυσικό, εκεί κόψαμε και την πίτα μας. Η χρήση των ¨κραμπόν¨ και του ¨πιολέ¨ ήταν μερικές από τις γνώσεις που ¨πήραμε¨ εκεί. Ενώ κάποιοι από εμάς είχαν την ευχαρίστηση μιας ανάβασης στην κορυφή μετά τη δύση του ηλίου.

Αξέχαστη εμπειρία για όλους υπήρξε το 2ήμερο 04-05.02.2006 στη στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βουνό Γκιώνα. Οι καλές καιρικές συνθήκες του Σαββάτου μας βοήθησαν στο πολύωρο περπάτημα και στην ομαλή διανυκτέρευσή μας στα αντίσκηνα. Δυστυχώς όμως, το πρωί της Κυριακής, η ομίχλη και η ελαφριά χιονόπτωση δεν ευνόησαν την ανάβασή μας στην κορυφή. Όμως η γνωριμία με τα μέλη της αντίστοιχης σχολής του Ε.Ο.Σ. Αθηνών δεν άφησε περιθώρια απογοήτευσης σε κανένα μας.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου (25-26) μας βρήκε να ανεβαίνουμε στο καταφύγιο Βόλικα στα Κεραμιά. Το μάθημα εκτός των άλλων περιλάμβανε πτώσεις από πλαγιά και πώς να τις πραγματοποιούμε με ασφάλεια. Ομολογουμένως υπήρξε ένα από τα πιο διασκεδαστικά και παράλληλα σημαντικά μαθήματα που μας έχει διδάξει η σχολή, σε ότι αφορά την κίνησή μας σε χιονισμένο βουνό. Η ανάβαση ,που σταμάτησε λίγο πριν την κορυφή Σπαθί, ήταν μοναδική, ιδιαίτερα για όσους από εμάς δεν είχαν ξανά την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα είτε των δεκάδων χιονισμένων κορυφών είτε όλου του βόρειου Νομού Χανίων από την Κίσσαμο μέχρι τη Γεωργιούπολη.

Η σχολή αυτή εκτός από γνώσεις και εμπειρία , μέχρι σήμερα, μας έχει χαρίσει και αρκετούς φίλους με κοινό σκοπό. Γιατί τι σημασία έχει η κατάκτηση μιας κορυφής αν δεν έχεις κάποιον να τη μοιραστείς;

Στέλλα Μπατζάκα 03.03.2006