Η Σχολή Ορειβασίας – Αναρρίχησης Αρχαρίων την οποία διοργανώνει ο Ε.Ο.Σ. Χανίων συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Στη Σχολή, η οποία είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης, συμμετέχουν 31 άτομα από όλη την Κρήτη, εκπαιδευτής της Σχολής είναι ο κ. Ευάγγελος Βρούτσης και βοηθοί του οι κ.κ. Ευάγγελος Σταυρουλάκης και Επαμεινώνδας Σπινθάκης.

Από το ημερολόγιο της Στέλλας Μπατζάκα, μαθήτρια της Σχολής και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, μεταφέρομε περιληπτικά τις μέχρι σήμερα δραστη-ριότητες της Σχολής:

Πέρασαν κιόλας 3 μήνες από τότε που πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκδρομή / εκπαίδευση με τη σχολή Ορειβασίας – Αναρρίχησης του Ε.Ο.Σ. Χανίων. Τρεις μήνες γεμάτοι με γνώσεις, από το πώς να χρησιμοποιούμε βασικά υλικά της ορειβασίας μέχρι το πώς να σκαρφαλώνουμε με ασφάλεια στο βράχο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Η πρώτη συνάντηση ήταν στις 03-04.12.2005 στα Ασκύφου Σφακίων, με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Ταύρης. Ένα 2ήμερο που σκοπό είχε να μας διδάξει πώς να βρίσκουμε τον προσανατολισμό και την πορεία μας στο χάρτη. Εκεί επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας, εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές.

Η επόμενη εκδρομή της σχολής πραγματοποιήθηκε στις 17-18.12.2005 στο φαράγγι Θερίσου με θέμα, τι άλλο; Την αναρρίχηση φυσικά ! Αν και ο καιρός μας τα χάλασε λιγάκι δε στάθηκε ικανός να μας κρατήσει στα γραφεία του συλλόγου μόνο για θεωρία. Έτσι με ένα κάπως εκνευριστικό ψιλόβροχο επιδοθήκαμε στην τεχνική της αναρίχησης και του ¨ραπέλ¨.

Η πρώτη εκδρομή για το νέο χρόνο πραγματοποιήθηκε το Σαβ/κο 21-22.01.2006 στον Ψηλορείτη και στο καταφύγιο Τουμπωτός Πρίνος. Όπως ήταν φυσικό, εκεί κόψαμε και την πίτα μας. Η χρήση των ¨κραμπόν¨ και του ¨πιολέ¨ ήταν μερικές από τις γνώσεις που ¨πήραμε¨ εκεί. Ενώ κάποιοι από εμάς είχαν την ευχαρίστηση μιας ανάβασης στην κορυφή μετά τη δύση του ηλίου.

Αξέχαστη εμπειρία για όλους υπήρξε το 2ήμερο 04-05.02.2006 στη στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στο βουνό Γκιώνα. Οι καλές καιρικές συνθήκες του Σαββάτου μας βοήθησαν στο πολύωρο περπάτημα και στην ομαλή διανυκτέρευσή μας στα αντίσκηνα. Δυστυχώς όμως, το πρωί της Κυριακής, η ομίχλη και η ελαφριά χιονόπτωση δεν ευνόησαν την ανάβασή μας στην κορυφή. Όμως η γνωριμία με τα μέλη της αντίστοιχης σχολής του Ε.Ο.Σ. Αθηνών δεν άφησε περιθώρια απογοήτευσης σε κανένα μας.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου (25-26) μας βρήκε να ανεβαίνουμε στο καταφύγιο Βόλικα στα Κεραμιά. Το μάθημα εκτός των άλλων περιλάμβανε πτώσεις από πλαγιά και πώς να τις πραγματοποιούμε με ασφάλεια. Ομολογουμένως υπήρξε ένα από τα πιο διασκεδαστικά και παράλληλα σημαντικά μαθήματα που μας έχει διδάξει η σχολή, σε ότι αφορά την κίνησή μας σε χιονισμένο βουνό. Η ανάβαση ,που σταμάτησε λίγο πριν την κορυφή Σπαθί, ήταν μοναδική, ιδιαίτερα για όσους από εμάς δεν είχαν ξανά την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα είτε των δεκάδων χιονισμένων κορυφών είτε όλου του βόρειου Νομού Χανίων από την Κίσσαμο μέχρι τη Γεωργιούπολη.

Η σχολή αυτή εκτός από γνώσεις και εμπειρία , μέχρι σήμερα, μας έχει χαρίσει και αρκετούς φίλους με κοινό σκοπό. Γιατί τι σημασία έχει η κατάκτηση μιας κορυφής αν δεν έχεις κάποιον να τη μοιραστείς;

Στέλλα Μπατζάκα 03.03.2006